ADA APA DI SINI..!!..

Contest : "Some Tips For Some Thing"

[ Silent Reader ]..

Bismillahirrahmanirrahim.. Hari Nie Nisa Nak Join Contest : " Some Tips For Some Thing "..
Macam menarik Je Tajuk Contest Toe.. Tapi, Nisa Hanya Mencuba Nasib Je..
Law Ade Rezeki Menang Syukur Alahamdulillah. Tapi, Law Sebalik'y.. Da Bukan Rezeki Nisa..
Menang Kalah Just Pertandingan Je.. Ok2.. Xnk Panjang Lebar Kan Ayat Di Entri Nie Dengan Bebelan Nisa.. Nisa Nak Type Tip Di Entri Nie.. Tips Meningkatkan Daya Ingatan..
Tentu Korang Dah Taw Juga Kan Tips Nie.. Tapi Nisa Nak Kongsi Juga Tips Nie Dengan Korang Semua..
Yang Nak Join Klik Banner Di Bawah..


" TIP2 MENINGKATKAN DAYA INGATAN "

* Membaca Al-Quran
- Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

* Amalkan Tidur Yang Cukup
- 1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

* Mengawal Tekanan
- Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

* Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan
- Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan makanan kesihatan yg diperlukan oleh tubuh badan kita dari produk yang telah diakui oleh Kementarian Kesihatan dan mendapat kelulusan JAKIM serta pakar pemakanan yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

* Bersenam
- Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak.Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik.Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

* Elakkan Kemurungan
- Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Allah SWT.

* Awasi Pengambilan Ubat
- Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jgn mengambil ubat tanpa arahan doktor.

* Belajar Sesuatu Yang Baru
- Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.


Credit To : Motivasi Santai

Nota Kaki : 
InsyaAllah, niat yang baik pasti akan mendapat hasil yang diberkati!


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

1 4888 Comments From Purple De' Hearty:

Kamil Kahar said...

ehem2...1st skali sy bdak muslim...bkn muslimah...

tips yg bagus...thx sbb join contest ni...gudluck... :D